MUFFIN PISANG COKLAT CIP
Daripada resepi : MUFFIN PISANG COKLAT RICE
By : Chef Hanieliza
Rujukan : Hanieliza's Cooking
140 gm butter atau majerin
1 cawan gula perang2 biji telur
1 s/k esen vanilla
2 cawan tepung gandum ~ diayak
1 s/k baking powder ~ diayak
1 cawan pisang ~ yang telah dilenyek
2 s/b serbuk koko
1/2 cawan coklat cip
Sedikit badam cincang ~ untuk hiasan
Panaskan suhu oven pada 180C
Sediakan cup kertas secukupnya dan susunkan dalam loyang muffin
Ketepikan
Masukkan telur satu persatu dan esen vanilla. Kacau sebati.
Masukkan tepung yg telah diayakkan.
Masukkan pisang dan serbuk koko. Kacau rata.
Masukkan coklat cip dan kacau lagi.
Masukkan adunan dalam muffin cup.
Taburkan sedikit coklat cip dan sedikit badam cincang di atasnya
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
Sejukkan atas redai kueh dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment