Friday, October 20, 2017
Resepi Aiskrim Batu Asam Kecut
AISKRIM BATU ASAM KECUT
1 peket asam kecut / asam boi warna merah ( ita beli peket besar )
2 kg gula pasir ~ ikut sukatan air ya mesti manis dari air biasa kalau tak air batu tu kasar
air secukupnya ( 1 periuk besar ) air ni agak-gak manis gula tu seimbang
plastik air batu secukupnya
Satukan air, gula dan asam kecut dalam periuk dan masak hingga mendidih. Lepas tu rasa, biar rasanya seimbang masam dan manis
Sejukkan hingga suam kemudian tapis, asingkan asam boi daripada air.
Asam boi tu masukkan dalam plastik air batu, 1 plastik 1 biji asam boi. Kalau nak letak lebih pun boleh
Kemudian bolehlah masukkan air dalam plastik dan ikat. Ita suka ikat masa air tu suam sebab plastik tu lembut mudah nak ikat. Tapi terpulang pada masing masing
Lepas ikat cuci bersih dan simpan dalam peti ais hingga beku.
Sedia di nikmati
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment