Bahan-Bahan
- 1 Packet Meatball
- 4 kentang goreng - potong bentuk wedges
- sedikit garam
- serbuk lada hitam
Cara-Cara
1. goreng meatballs tanpa minyak pada non-stick pan menggunakan api sederhana, selalu balik-balikkan supaya tidak hangus. apabila sudah masak ketepikan sekejap.
2. sementara itu didihkan air kemudian rebus kentang hingga empuk dan masukkan sedikit garam. angkat dan toskan
3. letakkan serbuk lada hitam dan sedikit garam kemudian goreng hingga kekuningan.
Bahan Sauce Gravy
- 3 sudu sos tomato
- 3 sudu sos tiram
- 2 sudu serbuk lada hitam
- 2 sudu butter
- 2 biji tomato - didadu kecil
- 2 sudu kicap manis
- 1 1/2 sudu tepung gandum
- 1 1/2 cawan air sejuk
- 1 sudu gula
- 1 kiub pati ayam
- 100 ml susu cair
- 1 biji bawang besar kuning - didadu kecil
- serbuk beef gravy segera
Cara Penyediaan
1. cairkan mentega atau butter dengan api perlahan kemudian tumis bawang besar kuning hingga layu kecoklatan. lepas itu masukkan tepung gandum dan kacau sekejap hingga warna menjadi sedikit coklat. masukkan tomato dan biarkan higga ianya layu.
2. masukkan sos tiram, sos tomato, serbuk lada hitam, air sejuk, susu cair, kicap manis, beef gravy, gula dan kiub pati ayam. kacau hingga rata dan biarkan sampai mendidih..
3. terus kacau supaya ianya tidak berketul dan apabila ianya tawar boleh perasakan dengan sedikit garam. apabila kuah terlalu cair tambahkan tepung jagung dan apabila terlalu pekat tambahkan air secukupnya, kacau hingga sebati.
4. akhir sekali, tutup api dan blender gravy tadi hingga halus. tuang kembali gravy tadi kedalam periuk dan didihkan sekejap. kacau sentiasa dan apbila sudah mendidih bolehlah matikan api.
5. angkat dan tuang atas meatball..
No comments:
Post a Comment