2. selepas tu tekan adunan dari tengah ke tepi dan ratakan adunan agak nipis sebab bila dibakar dia akan kembang.
3. kemudian potong lebihan bahagian doh yang ada di permukaan acuna. tekan doh dengan jari agar adunan kemas dan rata lebih.
4. cucuk dasar acuan menggunakan lidi dan buat semua hingga habis dan kemudian barulah doh tadi kita bakar.
doh ini boleh anda bakar menggunakan 2 cara, bakar telur kastard dengan kulit tart yang belum masak atau dengan kulit tart yang separa masak. jom kita layan resepi tart telur sedap dibadah.
Bahan-Bahan
- 5 sudu besar gula - membukit
- 2 sudu besar tepung kastard
- 2 biji telur gred A
- 1 cawan susu
- 1/2 sudu teh esen vanilla
Cara Membuat Tart Telur
1.bancuh semua bahan tadi hingga sebati kemudian ketepikan bahan. selepas tu ambil kulit/ acuan tart yang belum dibakar dan masukan adunan telur kastard didalam acuan tart.
2. akhir sekali, bakar bahan doh tadi kedalam oven bersuhu 180'C selama lebih kurang 25 minit atau hingga masak.
mudah sahaja kan resepi tart telur yang saya kongsikan ini dan sampai jumpa di artikel seterusnya ya.
No comments:
Post a Comment