Sumber : Majalah SEDAP
Bahan Pie75 gm mentega tawar sejuk - ita guna jenama Anchor
25 gm gula aising
1/4 sudu teh garam
1 biji kuning telur
150 gm tepung gandum
1/2 sudu makan air sejuk
Bahan Brownies 1
150 gm marjerin - ita guna Daisy
250 gm coklat masakan hitam, dipotong2
3 biji telur
125 gm gula pasir
1/4 sudu teh garam
50 gm tepung gandum
15 gm serbuk koko - ita guna Vanhouten
10 gm susu tepung
1/2 sudu teh serbuk penaik
Bahan Brownies 2
100 gm krim keju - ita guna Anchor
25 gm gula aising
1/8 sudu teh garam
11/2 sudu teh kulit lemon diparut
1 sudu teh air perahan lemon
1 biji kuning telur
50 gm coklat masakan putih - cairkan
"DO IT YOURSELF"
Pie
Kacau bahan lapisan bawah sehingga rata. Uli hingga sebati. Canai nipis adunan. letakkan di dasar loyang bersaiz 22 x 22 x 4 cm. Cucuk2 kan dgn garfu. Bakar selama 20 minit dgn suhu ketuhar 170C sehingga setengah masak. Ketepikan.
Brownies 2
Pukul semua bahan 2 hingga lembut. ketepikan
Brownies 1
Panaskan marjerin. Matikan api. Masukkan potongan coklat masakan hitam. kacau sehingga larut dan sejukkan.
Pukul telur, gula pasir dan garam sehingga pekat selama 2 minit. Masukkan campuran marjerin sedikit demi sedikit sambil pukul rata.
Masukkan tepung gandum, serbuk koko, susu tepung dan serbuk penaik sambik diayak dan dipukul perlahan.
Tuangkan di loyang yg telah dilapiskan dgn Pie tadi. Sudukan Browinies 2, tompok2 diatasnyer dan bentukkan marble dgn menggunakan lidi.
Bakar selama 45 minit dgn suhu 180C sehingga masak.
No comments:
Post a Comment