Friday, October 20, 2017

13 Jenis resepi aiskrim Malaysia Viral Yang Anda Perlu Cuba

1. Resepi Aiskrim  Choki-Choki

Bahan-Bahan :
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin susu pekat
  • 4 tin air
  • secubit garam
  • 2 sudu 1/2 tepung jagung
Cara-Caranya :
  1. kacau semua then didihkan manja2 api kecik..
  2. tepung jagung untuk bg lembut..
  3. garam selain membangkitkan lemak dia boleh cegah kembung..dah tu tapis tau..
  4. choki2 tu potong 2..masuk dlm plastik eskem then picit2..dah picit ratakan elok2..

2. Resepi Aiskrim  Sumi


Bahan-Bahan :
  • 3 cawan air
  • 1 cawan susu cair
  • 1 1/4 cawan susu pekat manis
  • 1 sudu besar tepung jagung dibancuh dgn 1 sudu besar air
  • perisa dan warna yg anda suka
  • 3 packet jelly sumi – dibelah 4 setiap satu
Cara-Cara :
  1. Masak air, susu pekat manis dan susu cair hingga mendidih.
  2. Kecilkan api, masuk kan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga nampak pekat sedikit. Matikan api.
  3. Bubuh perasa dan pewarna, kacau rata.
  4. Biarkan sejuk dahulu pada suhu bilik sebelum di isi kedalam plastik atau bekas aiskrim yg sesuai.
  5. Jgn lupa masuk jelly sumi semasa isi airnya tau.

3. Resepi Aiskrim  Kacang Hijau

12814414_1877619475797804_1191758158377613842_n
Bahan-Bahan :
  • Kacang hijau rm2(rndm smlmn)
  • Santan 1lter
  • Gula 2-3cwn(klu xnk mns blh krngkn)
  • Gula merah rm2
  • 1-3cubit garam
Cara-caranya :
  1. Kacang hjau yang dah di rendam semalaman
  2. Rebus sampai empuk/kembang
  3. Air gula merah masak berasingan(tapis)
  4. Bila kacang dah empuk masukkan air gula merah, gula, garam dan santan.
  5. Masak macam buat bubur kacang
  6. Kemudian tutup api dan biarkan suam baru isi dalam plastik ais krim.

4. Resepi Aiskrim  Jelly Lolipop

10626482_1877614169131668_6288894077189546765_n

Bahan-Bahan :
  • air 5000ml
  • 1 packet jelly (saya guna perasa laici)
  • 1tin susu cair
  • 4 senduk gula
  • 3 jenis pewarna
  • pelastik ais krim
Cara – Cara
  1. Masuk kan air, jelly , susu cair dan gula
    (kacau dulu hingga sebati dan larut ya, bru hidup kan api)
  2. Masak hingga larut dan sebati * kacau selalu ya
  3. Rasa.. klu tawar tmbh lg gula.
  4. Bahagi kn kpd 3 bahagian dan warna kan.
  5. Isi dlm plastik. Ikat.. Siap!

5. Resepi Aiskrim  Gula Apong

12799320_1877629782463440_2384249841423309083_n

Bahan-Bahan :
  • Resepi eskrem ‘gula apong’
  • 3liter air
  • 1kg kelapa (buat santan)
  • Gula apong ori @gula nira agak2 700g.
  • Daun pandan 2helai
    INFO **Xpayah letak gula sis.. Kalau xmnis blh tmbah lg gula nira tu.
cara-caranya :
  1. Msak airsmpai mengelegak baru masukkan gula nira, santan dan daun pandan.
  2. Jangan lupa tapis air dulu sebelum masukkan kedalam plastik aiskrim

6. Resepi Aiskrim Pelangi


Image result for Resepi aiskrim pelangi

Bahan-Bahan :
  • 2 cawan susu cair atau susu segar
  • 1 cawan creamer
  • 4L air 
  • 1 1/4 cawan gula2
  • Sedikit esen vanilla
  • 1 paket jelly powder jenama Konnayaku ( 10gm)

7. Resepi Aiskrim Bubur Kacang Hijau
Image result for aiskrim bubur kacang hijau
cara-caranya :
  1. Campurkan semua dalam periuk dan masak sehingga mendidih  dan tapis.Kemudian tuang dalam 3 bekas dan masukkan perisan atau pewarna yang disukai.Sejukkan seketika dan masukkan dalam plastik aiskrim.Bekukan dan sedia untuk dimakan.
  • 2 cawan kacang hijau
  • 1 cawan isi jagung
  • 1 kotak santan pekat 200ml + 3 cawan air suam
  • 4-5 cawan air utk rebus kacang
  • 3/4 cawan gula putih
  • 1/2 cawan gula merah
  • 1/2 cawan biji sagu
  • 2 helai daun pandan disimpul
  • secubit garam
CARA-CARA UNTUK MEMBUAT AISKRIM BUBUR KACANG HIJAU
  1. rendam kacang 1-2 jam dan rebus dengan air sampai kembang(air akan kering) dan empuk
  2. masak santan yg dah dicampur air suam, daun pandan,garam, gula dan gula merah dalam periuk lain sampai gula larut
  3. masukkan kacang hijau yg direbus,sagu dan jagung dalam adunan santan.masak sampai empuk,kacau sebati dan biar mendidih.
  4. utk bubur sedia hidang panas2…
  5. Utk aiskrim, sejukkan dlu.bila dah sejuk, masukkan dalam plastik aiskrim dan ikat ketat2
  6. Bekukan semalaman.

8. Resepi Aiskrim Jeruk
Aiskrim Jeruk



9. Resepi Aiskrim Vanilla

aiskrim-vanilla

BAHAN-BAHAN :
  • 2 cawan susu full cream dutch lady
  • 2 cawan coffee mate
  • 1-2 sdb gula (optional)
CARA-CARA :
  1. Blend semua bahan di atas sampai berbuih.
  2. Sejukkan dalam freezer selama 2-3 jam.
  3. Blend sekali lagi dan sejukkan sampai beku.
  4. Sedia untuk di makan.


10. Resepi Aiskrim Goreng 

Image result for aiskrim goreng

BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT AISKRIM GORENG
  • roti gardenia
  • ais krim (ikut ske nk jnis ape)
  • gelas
CARA-CARA UNTUK MEMBUAT AISKRIM GORENG
  1. Ambil roti gardenia skeping,kemudian letakkn ais krim ke atas roti tersebut (ais krim jangan terlalu banyak, kerana takut ais krim terkuar).
  2. kemudian, letak lagi roti gardenia di atas ais krim tsebut ( jangan penyek dengan tangan)
  3. kmudian, ambil gelas dan tekapkan gelas tersebut ke atas roti. (anda harus tekap kuat-kuat supaya, roti terputus dan brcantum kuat)
  4. Anda boleh mulakan menggoreng roti tersebut.
10. Resepi Aiskrim  Cawan roti
Image result for aiskrim cawan roti

BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT AISKRIM CAWAN ROTI :
  • aiskrim (jenama ikut suka)
  • roti putih (ikut keperluan)
  • kertas cawan (ikut keperluan)
  • gula hiasan (jika suka)
CARA-CARA UNTUK MEMBUAT AISKRIM CAWAN ROTI :
  1. potong kulit tepi roti
  2. masukan dalam acuan muffin
  3. bakar selama 5minit atau sehingga roti nampak garing,suhu membakar ikut oven masing2,biasa 180’c
  4. selesai membakar biarkan roti betul2 sejuk,baru letak aiskrim
  5. Roti boleh di buat banyak2,kemudian simpan dalam bekas kedap udara,bila perlu terus guna,mudah dan sedap.
11. Resepi Aiskrim  Potong Cheese Beeries
resepi ais krim potong chef obie
Bahan-bahan :
  • 100gm fresh Strawberry
  • 100gm fresh Blueberry
  • 100gm Dark Sweet Cheery
  • 240gm Keju krim@block( tartura /philediphia/anchor )
  • 1 liter Whipping Cream
  • 2 biji Telor kuning + 2 sudu besar gula ( double boiled)
  • 2 sudu besar Madu
  • 1/2 cawan Gula pasir
  • 1 sudu kecil Esen Strawberry
CARA-CARA MEMBUATNYA :
  1. Pukul – whipping cream+gula+strawberry+blueberry+dark sweet cheery+esen sehingga sebati ( buah akan hancur ) ke tepikan
  2. Teknik Double boiled-dalam boiled steel, telur kuning + 2sudu besar gula kacau gunakan whisk sehingga kembang.
  3. Dlm mangkuk lain ,pukul sebentar krim keju dengan telur kuning yg telah kembang & diteknik double boiled kan itu sekadar bercampur.
  4. Kemudian gunakan spatula campurkan bahan 1 ( mix berrie+whipping cream).
  5. Kacau lebih kurang aje.Tuang dalam tray @bekas.Simpan dlm freezer.
  6. Apabila telah cukup sejuk. Siap untuk digunakan,boleh dipotong mrngikut kreativiti @boleh di scoop bersama wafer @ cone wafer
12. Resepi Aiskrim   Jagung
Image result for aiskrim jagung
BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT AISKRIM JAGUNG
  • 2cwn susu segar
  • 2cwn coffeemate
  • 4sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil esen vanilla
  • 1 tin jagung berkrim
CARA-CARA UNTUK MEMBUAT AISKRIM JAGUNG
  • blendkn semua bhan sampai sebati menggunakn blender.
  • Kemudian masukkn ke dlm tupperware dan beku kn selama 4-5 jam.
  • setelah beku blendkn lg sekali dan bekukan lg.
  • Sedia untuk dimakan.
13. Resepi Aiskrim  Strawberi
Image result for aiskrim strawberi
BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT AISKRIM STRAWBERRY
  • 2cwn krimer coffeemate
  • 2cwn susu strawberry dutch lady
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil esen strawberry
CARA-CARA UNTUK MEMBUAT AISKRIM STRAWBERRY
  • Masukkan kesemua bahan ke dalam blender.
  • Blender sehingga sebati dan berbuih untuk mendapatkn tekstur aiskrim
  • masukkan ke dalam bekas dan bekukan selama 2-3 jam.
  • Setelah aiskrim xbeku sepenuhnya blender lg untuk mendapat tekstur yg lembut.
  • bekukan sehingga aiskrim betul2 beku. Dan selamat menikmati !!






7 comments:

  1. choki" tu masukkan dalam plastik sblm or selepas masukkan bancuhan?

    ReplyDelete
  2. Kalau ais kacang hijau tu berapa harga di jual ?

    ReplyDelete
  3. sy da bt dn jual ramai kt sedap ikut resepi yg ade kt google

    ReplyDelete
  4. Bole tak update cara2 nak buat aiskrim pelangi tu? at nombor 6, ty :)

    ReplyDelete
  5. No 1 tu sudu kecik ke besar tepong jagungnya

    ReplyDelete