Friday, November 4, 2016

RESEPI JAPANESE CAKE


Bahan-bahan dan Kaedah Membuat 
Bahan A ( Penyediaan meringue) :
  • 6 biji putih telur
  • 140 gm gula castor
  • 1 sudu kecil lemon
Cara Membuat:
1. Pukul putih telur dengan kelajuan tinggi hingga berbuih, kemudian baru masukkan gula dan jus lemon.
2. Pukul sehingga jadi meringue, iaitu hingga bertanduk atau kalau diterbalikkan bekas, bahan tidak akan jatuh.
Bahan B :
  • 250 gm cream cheese
  • 50 gm butter
  • 100 ml susu segar
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 60 gm tepung kek
  • 20 gm tepung jagung
Cara Membuat :
1. Cairkan cream cheese, butter dan susu secara double boiler. Kemudian, Satukan semua bahan dan kacau sebati.
2. Campurkan Bahan A kepada B dan gaul dengan kaedah kaup balik.
3. Bakarkan dalam ketuhar secara steam bath, iaitu masukkan air dalam dulang pembakar dan letakkan acuan kek dalam air. Kalau takut air masuk, balutkan acuan tin dgn kertas aluminium.
4. Bakar 1 jam suhu 160 C.

No comments:

Post a Comment